“PUTEVIMA BJELOVARSKIH BRANITELJA“

1189

Cilj projekta:

Svim učenicima  šestih razreda Osnovnih škola na području Grda Bjelovara jednodnevnim izletom obići mjesta stradavanja (prvu liniju bojišnice) te obići mjesta stradavanja Bjelovarskih branitelja i civila Vel. Pisanica, G. Polje , Ivanovo selo gdje bi ih članovi udruge Bilogora 91 upoznali sa stradavanjem.

Daljnji cilj je odlazak u Bastajske Brđane gdje je UHDDR podigao spomen  kapelicu u čast poginulim bjelovarskim braniteljima  među kojima je bio i Dr. Anđeloko Višić koji je ranjenicima pružao pomoć.

Posjetit ćemo mjesto Kusonje i Kapelicu Male Gospe gdje su Domaći pobunjeni Srbi popomognuti  Srbima iz Srbije i Jugoslovenskom armijom 08.09.1991 godine zarobili a potom mučki ubili  20- toricu Hrvatskih vitezova .

Ujedno posjećujemo Pakračke vinograde mjesto stradavanja petorice Bjelovarskih branitelja po samom završetku ooperativne akcije „ALFA“ koji su u akciji izviđanja 29.12. 1991. godine zvjerski ubijeni iz zasjede. Nakon čega odlazimo u obilazak mjesta Komletinci u Slavoniji  i u trokut kod Novske gdje su ratovali Bjelovarski branitelji te je poginulima podignuto spomen obilježje.

Svrha projekta:

Svrha projekta je promicanje istine i vrijednosti Domovinskog rata te učenicima 6. razreda približiti vrijednosti te im pokazati gdje su sve ratovali Bjelovarski branitelji u kojima su sudjelovali i rodbina i rođaci a ponekima i očevi, stričevi, pa i djedovi učenika.

Na svakom spomen području sami učenici bi u čast poginulim braniteljima zapalili svijeće.